profit.bg Турция въвежда нови мерки за намаляване на данъка върху влогове

...
profit.bg Турция въвежда нови мерки за намаляване на данъка върху влогове
Коментари Харесай

Турция въвежда нови данъци върху депозитите

profit.bg

 

Турция вкарва нови ограничения за понижаване на налога върху влогове в турски лири и нови правила за разсрочените заплащания и потребителските заеми, оповестява БНР, цитирайки турски медии.  

 

Новите разпореждания са регламентирани с президентски декрет, който беше оповестен в турския формален държавен орган. С него се отстранява данъкът върху банковите депозити за над 1 година в турски лири. Досега вложителите заплащаха 10 на 100. Същевременно се покачват данъците върху депозитите в непозната валута, като за тези в долари те доближават до 20%.

 

Целта на мярката е стимулиране на спестяването в локална валута, защото равнищата на спестяванията в страната са ниски, а поевтиняването на лирата в допълнение демотивира жителите да държат пари на депозит. 

 

От 1 септември пък влизат в действие оповестените по-рано нови правила за извършване на покупки с кредитни карти, разсрочени заплащания и приемането на потребителски заеми. Те ще се отпускат за период до 36 месеца, а не до 48 месеца, както беше до момента. Кредитите за покупка на мобилни телефони, компютри и таблети ще са разрешени за не повече от 12 месеца. Разсроченото заплащане на почивки и ваканции се лимитира до половин година, а вноските за покупката на автомобил би трябвало да бъдат направени до 4 години.

 

Разсроченото заплащане е известно в Турция, а размерът на търговията с електроника се прави оценка на към 100 милиарда турски лири (около 25 милиарда лева) годишно.

 

Ръководителят на Агенцията за банково контролиране и контрол на Турция съобщи при оповестяването на решението, че то цели битка с инфлацията, понижаване на недостига във външната търговия и задлъжнялостта на популацията.

 

От началото на тази година турската лира поевтиня с над 40% по отношение на щатския $. Към момента един $ се разменя за 6.54 лири. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР